Sidst opdateret 2019-09-17
Det er af stor betydning, at fjernvarmevandet afkøles mest muligt hos forbrugeren.
Afkølingen er forskellen mellem den temperatur, fjernvarmevandet kommer ind med (frem) og den temperatur, den forlader anlægget med (retur).
Jo bedre man afkøler fjernvarmevandet, jo mere varme får man ud af det, derfor bør forbrugeren tilstræbe størst mulig afkøling. Afkøles fjernvarmevandet ikke godt nok betyder det at man betaler mere end nødvendigt for fjernvarmen og at fjernvarmeværket er nødt til at producere mere energi og dermed forurene mere end højst nødvendigt.
Ved en god afkøling undgår vi at opvarme og cirkulere en unødvendig stor vandmængde. På årsbasis er den ideelle afkøling hos forbrugeren på 30 C° eller mere.
Afkølingen kan blive bedre ved at regulere cirkulationspumpen og ventilerne således, at man udnytter varmen fra fremløbsledningen mest mulig.
Vidste du at du hurtigt kan checke om din afkøling er i orden ved at føle på returrøret fra dine åbne radiatorer? Er returrøret koldt eller lunkent er din afkøling sandsynligvis i orden.
Dårlig afkøling kan bl.a. skyldes:
For højt indstillede varmtvandstemperaturer
Afhjælpning: Stil temperaturregulatoren ned.
Justér temperaturen i varmtvandsbeholderen til 50 – 55 °C.
Skjult omløb i installationen om sommeren
Afhjælpning: Luk radiator- og gulvvarmekredse om sommeren så der ikke unødvendigt føres fjernvarmevand rundt i bygningen.
Radiatortermostater som ikke er indstillet ens
Afhjælpning: Åben lige meget for alle radiatorer i sammenhængende rum. Undersøg om alle radiatorer i samme rum afkøles ensartet, ved at returledningen fra radiatorerne skal være kold/lunken.
Konstant varmtvandscirkulation
Afhjælpning: Monter et tidsur i samråd med VVS-installatøren så der undgås konstant varmtvandscirkulation.
Tildækkede radiatorer
Afhjælpning: Tildæk IKKE radiatorerne med møbler eller tøj.
Der lukkes ikke for varmen når der luftes ud
Afhjælpning: Luk for radiatorventilerne når der luftes ud.
For små radiatorer
Afhjælpning: Bygningen kan være ombygget, uden at radiatorerne er blevet efterdimensioneret til de nye rum. Radiatorne passer måske ikke længere til de rum, de skal varme op. Hvis en radiator er for lille og ikke kan varme rummet op, skal der indsættes en ny eller en ekstra radiator, så effekten på radiatoren /radiatorerne passer til rummets størrelse og behov for varme.
Fastsiddende ventiler
Afhjælpning: Ventiler åbnes og lukkes et par gange (motioneres). Hjælper dette ikke, tilkald VVS-installatør.
Ingen styring af gulvvarme
Afhjælpning: I nogle tilfælde er der ikke installeret rumtermostater eller anden styring på gulvvarmen. Det kan betyde, at fjernvarmen udnyttes dårligt. Monter derfor rumtermostater og evt. supplerende styring på gulvvarmen.
Defekte radiatorventiler
Afhjælpning: Skift radiatorventilerne til nogle nye med forindstilling og få en VVS’er til at forindstille alle ventiler, så det passer til rummenes størrelse.
Hvordan beregnes afkølingen?
Du kan selv beregne din afkøling. Du skal bruge dit årlige energiforbrug og hvor mange m3 fjernvarmevand du har forbrugt i samme periode. Afkølingen beregnes efter nedenstående formel.
afkøling = | energiforbrug i GJ × 239 |
forbrug i m³ |