Sidst opdateret 2019-09-20
Det er meget forskelligt, hvad en familie bruger af vand. Som tommelfingerregel bruger en voksen person ca. 50 m³ om året men forbruget er meget afhængigt af, hvor mange personer der bor i husstanden. Jo flere personer der bor i husstanden, jo mindre er vandforbruget pr. person.
Aflæs måleren ofte
Det er en rigtig god ide, at aflæse måleren jævnligt og holde øje med forbruget – gerne en gang om måneden eller mere. Jo oftere måleren aflæses, jo hurtigere opdages en eventuel lækage.
Check din installation
Er du i tvivl om du har en utæt installation, så luk for alt, hvad der kan bruge vand. Se derefter på måleren: Det lille sølvfarvede tandhjul skal stå helt stille. Bevæger det sig bare en anelse, bør en VVS-installatør kontaktes.
Bevar den gode smag
Vær opmærksom på, at vandkvaliteten kan være forringet, hvis vandet har stået stille i rørinstallationerne natten over. Brug derfor det første vand fra vandhanen til vask, skylning eller lignende og drik først vandet, når det er blevet koldt. Undgå vandspild – lad ikke blot hanen løbe uden at bruge vandet!
Bevar den gode smag
Vandet fra vandhanen er underlagt løbende kontrol, således at man altid kan være sikker på, at drikkevandet lever op til de høje kvalitetskrav, vi stiller i Danmark. Så med mindre man har et ønske om, at der skal være brus i vandet, eller det skal have smag af citron, lime eller lignende, så kan man med sindsro drikke vandet fra vandhanen.
Koldt vand i køleskabet
Det er en god vane altid at have frisk vand i køleskabet. Det er den lave temperatur, som giver det rene drikkevand fornemmelsen af frisk vand. Fyld dagligt en kande med vand og stil den i køleskabet. Så har du altid koldt vand at drikke uden at skulle lade vandhanen løbe for at vente på koldt vand.
Beskyttelse af grundvand
I Danmark kommer drikkevandet fra grundvandet. Mange aktiviteter fra industri, landbrug og private bebyggelser kan true grundvandet. Det er derfor vigtigt, at alle er med til at værne om grundvandet, så der også i fremtiden kan indvindes rent grundvand.
Rønne Vand A/S opfordrer derfor alle til at undgå brugen af pesticider og til at undgå spild af olie, kemikalier m.m. på jorden.
Vedligeholdelse af stikledninger
Du skal selv sørge for at vedligeholde stikledningen fra skel og ind til bygningen – også kaldet jordledningen. Ved nogle rækkehusbebyggelser ligger hovedledningen dog inde på privat grund. I disse tilfælde vil der være en deklaration, hvoraf det fremgår, hvem der har vedligeholdelsespligten.
Har du fået rust eller okker på tøjet?
Hvis vandet fra din vandhane er rødt, anbefaler vi, at du åbner for alle vandhaner i huset og lader vandet løbe til det igen er klart. Derved skyller man okker/rust ud af systemet. Husk at fjerne filtret i hanerne inden du skyller. Dette skal gøres før man starter opvaske- eller vaskemaskiner eller bruger termostatblandingsbatterier.
Har du alligevel fået rust eller okker på tøj efter vandafbrydelse, kan det fjernes således:
Bland 1 dl citronsyre med 10 liter varmt vand (så varmt som tøjet tillader).
Tøjet lægges i blød i denne blanding fra 1/2 time til et døgn efter behov.
Gnid og skyl tøjet 3-4 gange, evt. sidste gang i maskinen.
Vask tøjet igennem med 3 dl soda til 10 liter vand.
Skyl og vask derefter som normalt.
Forbrugerstyrelsen – Rådgivning, tlf. 70 13 13 30.